Matcha nie je len obyčajný zelený čaj v prášku. Za každým balením kvalitnej matchy je premyslený a časovo náročný proces, ktorý sa v Japonsku odovzdáva z generácie na generáciu. Práve vďaka tejto tradícii, precíznosti a ručnej práci je matcha taká výnimočná – a tiež o niečo drahšia ako bežný čaj.
Všetko sa začína ešte pred zberom. Približne tri týždne predtým, ako sa lístky pozbierajú, sa čajovníky zakrývajú tieniacimi rohožami. Obmedzený prístup slnka spôsobí, že rastlina produkuje viac chlorofylu a L-theanínu. To sa odrazí na sýtozelenej farbe a jemnej, sladkastej chuti.
Zbierajú sa len mladé vrchné lístky – tie najjemnejšie a najčistejšie. Po zbere sa listy krátko naparia, aby sa zastavila oxidácia, a následne sa usušia. Potom sa odstránia všetky stonky a žilky, pričom zostane len mäkká časť listu – tzv. tencha. Tá sa následne pomaly melie na tradičných kamenných mlynoch. Výsledkom je jemný, hladký prášok – matcha.
Najlepšia matcha pochádza z Japonska, z oblastí ako Uji, Nishio, Yame či Shizuoka, kde čaj pestujú rodinné farmy, ktoré sa tejto práci venujú celé stáročia. Títo pestovatelia majú hlboký vzťah k pôde aj k čajovej kultúre – vedia presne, kedy zberať, ako listy spracovať a ako uchovať to najlepšie z každej úrody.
To všetko robí z matchy nie len nápoj, ale aj skutočný zážitok.